We hoeven waarschijnlijk niet meer te introduceren dat het crisis is en dat de kleine ondernemer het lastig heeft. We blijven massaal thuis en de omzetten dalen. Toch is het belangrijk om elkaar te blijven steunen, omdat we zo de stad levendig houden, ook ná de crisis. Lees onze vorige blog voor meer informatie (Waarom het juist nu belangrijk is lokale ondernemers te steunen).

Om deze reden willen we jullie graag via deze bloggen-reeks je voorstellen aan lokale en kleine bedrijven, die jouw steun kunnen gebruiken. Deze bedrijven richten zich op duurzaamheid en op sociaal ondernemerschap, waardoor je geen spijt zult krijgen deze te leren kennen en te supporten. Alles blogs zijn gebaseerd op interviews met de ondernemer.

Shop small, shop sustainably.

Vandaag introduceren we je aan de eerste ondernemer en de eerste winkel.

We kletsen met Inge van Marquant Department 

Marquant Department is een dameskledingzaak in een authentiek pand in één van de mooiste straten van Groningen: de Oude Boteringestraat. De collectie van Marquant Department is gericht op duurzame kleding en accessoires. Hierbij wordt altijd gekozen voor merken met een verhaal. Hierdoor weten ze dus ook alles van de merken die ze verkopen. Daarnaast wordt er gelet op details; in de winkel hangen alleen items van goede kwaliteit en van fijne stoffen en materialen. Bovendien hecht Inge waarde aan lokaal en verkoopt ze veel mooie Nederlandse merken, zoals Kuyichi, 10Feet, Giacomo, A Beautiful Story, Alpacaloca, O MY BAG en Penn & Ink.

Doorgaans doen zij al jaren zaken met bepaalde merken en zo kennen ze ook de oprichters. Ook omdat Willem, de echtgenoot van Inge, zelf 40 jaar Marquant (herenkleding) heeft gehad. Marquant Department bestaat nu ruim 10 jaar.

Hoe gaat Marquant Department om met de crisis?

Inge geeft aan dat de afgelopen weken voorbij zijn gevlogen. Er moest van alles geregeld worden, maar desalniettemin zijn ze eigenlijk direct begonnen met verkoop via Instagram. Ook bieden ze een bezorgservice aan naar klanten in Groningen en daarbuiten. 

Verder heeft Inge private shopping ingevoerd. Dat betekent dat een klant, of twee klanten in alle rust kunnen winkelen op een tijdstip wat hun het beste uitkomt, ook in de avonduren. Inge verteld: “Ik had van de week werkende moeders in de winkel tijdens een private shopping, die het heel fijn vonden om even tijd voor zichzelf te hebben. Het was super gezellig en je praat even bij, want uiteindelijk zit iedereen in hetzelfde schuitje.” 

Wel heeft Marquant Department sinds 21 april aangepaste openingstijden. Dinsdag tot en met zaterdag is de winkel van 12.00-17.00 uur geopend, maar voorlopig blijven ze nog even dicht op maandag en zondag. 

Bij Marquant Department kon je altijd al contactloos betalen en dat is zeker nu vooral ook erg fijn. Daarnaast hanteren ze uiteraard de regels van het RIVM en tot nu toe gaat dat goed. Maar toegegeven, de algehele beleving in de straten is wel weggevallen door het sluiten van de horeca en de strenge maatregelen. Het is zijn belangrijke beslissingen, maar toch zou het mooi zijn als op korte termijn Marquant Department en andere bedrijven weer helemaal open kunnen gaan.

Dit wil Marquant Department de Stadjers nog graag meegeven: 

Probeer te kijken naar datgene wat er nog wel is en dat is best veel. Het is heel ontroerend om te zien hoeveel mooie initiatieven er worden ontwikkeld. We moeten het  echt samen doen. Want alles is verbonden en alles heeft met alles te maken. 

Locals for locals

Een boek koop je bij de lokale boekhandel, fruit op de markt, kleding in de boetiek en ga zo maar door. Op deze manier steun je de lokale middenstand. Als laatste wil Inge nog benadrukken hoe dankbaar ze is voor haar vaste klanten. “Ik ben dankbaar voor onze trouwe klantenkring, want zonder hen zouden we het bij voorbaat niet redden. En we moeten vooral nog geduld hebben, want geduld is een schone zaak

Wil jij Marquant Department ook steunen? Of wil je gewoon lekker shoppen? Bezoek ze dan op de Oude Boteringestraat 1-1. 

Volg Marquant op Instagram