Shop lokaal, shop bewust. Het vliegt je om de oren. Maar waarom is dat nou zo belangrijk? En waarom moet je juist nu bewuste keuzes maken?

De wereld staat op z’n kop; de crisis heeft er voor gezorgd dat mensen thuis blijven, dat horeca dicht moet, dat sommige winkels er ook voor kiezen tijdelijk de deuren te sluiten en dat online shoppen ineens nog populairder is geworden. Veel mensen proberen hier zo goed als het kan op in te spelen, door service op afstand aan te bieden en gratis pakketjes te bezorgen. Echter is hiermee de ellende zeker niet verholpen.

Voor de crisis was de stad nog zo vol, nog zo levendig. Zaterdags trokken we er massaal op uit. Om te shoppen, om een koffietje te drinken en te kletsen. We aten gebakjes op het terras en aten ‘s avonds een heerlijke curry of misschien wel pizza bij het lokale restaurant. Elke dag was de stad gevuld met studenten, stadjers en ommelanders. We hadden plezier en we hadden het goed. We hadden geld voor leuke dingen en de lokale economie stond in bloei. Kleine ondernemers konden trots zijn op wat ze hadden bereikt.

Binnen een aantal weken is dit drastisch omgeslagen. De stad is leeg, de deuren zijn gesloten, de lichten uit. Geen terrasjes meer, geen gebakjes. De beleving van een dagje stad, een dagje shoppen is vervaagd. Grote ketens hebben een buffer om deze tijd door te komen. Kleine ondernemers niet en rekenen op ons. De marges die duurzame en eerlijke bedrijven maken, zijn klein, zeker in deze tijd. Ze hebben minder middelen zich zichtbaar te maken ten overstaande van giga concerns, zoals Bol en Zalando. 

Maar als we willen dat onze mooie stad weer net zo tot bloei komt als voor de crisis, moeten we er alles aan doen deze kleine ondernemers te steunen. Als je iets nodig hebt, vermijd dan de grote ketens en denk lokaal. Misschien heeft de winkel van Brigitte wel wat je zoekt, of kan Edwin je verder helpen. Heb je niet de middelen om op dit moment niet-essentiële producten te kopen, dan kan je alsnog helpen. Deel berichten op social media, vertel je buren en vrienden van lokale ondernemingen.

Zorg voor elkaar, zorg voor de ondernemers en laat de stad niet in een spookstad veranderen na de crisis.