Sinds 2017 begon ik met het integreren van duurzame keuzes in mijn kledingkast. Het begon met de uitdaging om een jaar lang uitsluitend items te kopen die ofwel tweedehands waren, of in Europa waren gemaakt of van een duurzaam materiaal afkomstig waren. 

Deze uitdaging was zo goed te doen, dat ik daarna eigenlijk nooit meer gestopt ben. Nu 3 jaar later zit het duurzaam kopen er goed ingebakken. Wanneer ik iets nieuws koop, gaat er ook een item mijn kast uit. Dit doe ik om te voorkomen dat ik te veel spullen heb en onnodig blijf kopen. Daarnaast koop ik vrijwel niks via internet en bijna alle items hebben ondertussen een goed verhaal. Maar zo nu en dan loop ik toch tegen iets aan… 

Zo kreeg ik recentelijk een fashioncheque. Een super lief bedoeld cadeau van vrienden die dachten, zij zit helemaal in de mode dus dit cadeau past super goed bij haar. Ze dachten zo dat ik op deze manier zelf iets kon uitzoeken, zodat zij niet het verkeerde merk of item voor me zouden kopen. Helaas is een fashioncheque helemaal één met de niet-duurzame kant van de mode. Het leek erop alsof ik alleen maar winkels kon sponsoren, waar ik eigenlijk mijn geld niet wil uitgeven. Daar zat ik dan met een cheque van 75 euro. 

Ik heb de cheque een tijdje in de kast gelegd en besloot er nog maar even op te broeden. Na een paar weken kwam ik er achter dat er een schoenenzaak (Indeza) in de stad is waar ik de cheque kon inleveren. Het mooie is, dat deze zaak ook een aantal duurzame merken verkoopt. Echter kwam ik toen bij de volgende vraag… Heb ik die schoenen überhaupt wel nodig? Het antwoord was, nee. Maar het leek me wel leuk. 

Ik besloot Dr. Martens te kopen. Een authentiek merk, dat na wat onderzoek al stappen blijkt te maken op het gebied van duurzaamheid. Hun verpakkingsmateriaal is uitsluitend gemaakt van gerecyclede materialen en ook bieden ze al vegan schoenen aan. Daarnaast hebben ze een uitgebreide code of conduct, al is mij nog onduidelijk hoe de controle hierop wordt uitgevoerd. 

Nu twee maanden verder ben ik super blij met mijn aankoop en heb ik de schoenen al veel gedragen.

Leave a Reply